15 Nederlandstalige boeken over Lyme
16 februari 2018 

15 Nederlandstalige boeken over Lyme

Wil je je (verder) verdiepen in de ziekte van Lyme is en/of ben je op zoek ervaringsverhalen over Lyme, dan zijn er veel boeken die de moeite waard zijn. In dit artikel zet ik 15 Nederlandstalige boeken voor je op een rijtje, met een korte uitleg waar het boek over gaat.

Overzicht van Nederlandstalige boeken over Lyme

Boeken van behandelaars

 1. Lyme, de verzwegen epidemie (2013). Van Philip Kielman, apotheker en Rita Kos, natuurgeneeskundig therapeut. Met algemene informatie over Lyme, symptomen en behandelmogelijkheden.
 2. Lyme natuurlijk genezen (2013). Van Willem Jacobs. De auteur gaat in dit boek o.a. in op algemene informatie over Lyme, de reguliere behandeling, de natuurgeneeskundige behandeling van Lyme op basis van kruiden, behandelprotocollen, tips voor ontgifting en wat te doen bij Herxheimer reacties.
 3. De ziekte van Lyme (2012). Van Wolf Dieter Storl, een Duitse botanicus, kruidenkenner en zelf Lymepatiënt. De auteur zet na een algemene inleiding over Lyme, mogelijke oplossingen vanuit de Chinese geneeskunde, Indiaanse geneeskunst, homeopathie en Westerse kruidenleer op een rijtje. Centraal in zijn aanpak staat de kaardebol en koortstherapie. Daarnaast gaat hij in op andere alternatieve therapieën zoals het Buhner protocol, de Clark therapie,  de methode Klinghardt en zout en vitamine C therapie.
 4. De spirituele dimensie van de ziekte van Lyme (2018). Het tweede boek van Willem Jacobs. De auteur nodigt je in dit boek uit om op een andere, meer spirituele manier naar de ziekte van Lyme te kijken en heel bewust zelf de regie over je behandeling en je leven (terug) te nemen.

Boeken van ervaringsdeskundigen

 1. Mijn leven stond stil (2015). Van Patricia Vorstenbos die de diagnose MS kreeg maar haar intuïtie volgde en zich daar niet bij neerlegde. Uiteindelijk bleek het Lyme te zijn en is zij door behandeling met kruiden, supplementen en bioresonantie inmiddels vrij van klachten. Om anderen een lange zoektocht te besparen, houdt Patricia lezingen in het land en helpt ze lotgenoten. Motiverend, zowel het boek als Patricia zelf.
 2. Licht op Lyme (2015). Van Tamara Tyler. Dit boek bundelt 14 persoonlijke ervaringsverhalen van Lymepatiënten waaronder die van Tamara zelf. Het brengt in beeld hoe ze hun zoektocht en ziekteproces ervaren hebben en welke behandelingen ze gevolgd hebben. Fijn boek als je zelf nog zoekende bent.
 3. Lyme te lijf (2015). Van Inge van Ulden, ook zelf Lymepatiënt en docent scheikunde. Een uitgebreid handboek over Lyme, met leefstijltips, behandelingen en therapieën. Bijzonder aan het boek is dat het onderbouwd is met wetenschappelijke literatuur. Dit boek is een goed en gedegen naslagwerk.
 4. Teken aan de Wand (2014). Van Huib Kraaijeveld. Dit boek beschrijft de wonderlijke wereld van de ziekte van Lyme. Het is vooral bedoeld voor de mensen rond Lymepatiënten. Ook als je zelf kampt met Lyme biedt het boek vele eye-openers.

Kinderboeken over Lyme

 1. Freek de Teek in paniek! – Voorkom Lyme en laat je niet bijten (2017). Van Eveline Bogers, basisschool juf en ervaringsdeskundige. Een prentenboek voor kinderen van 6 t/m 12 jaar waarin zij leren dat je ziek kan worden van teken, hoe je jezelf controleert op teken en wat je moet doen als je een tekenbeet hebt.

Romans over Lyme

 1. Beet (2017). Van Sietske Scholten. Een roman over liefde, Lyme en loslaten waarin één van de partners uit een jong gezin, uiteindelijk overlijdt aan Lyme.
 2. In de schemering (2011). Van Gerda van Wageningen. Een familieroman waarin moeder Sheila gezondheidsklachten krijgt door Lyme, haar baan moet opgeven en haar relatie onder druk komt te staan.
 3. Lymed (2016). Van Renate van Bemmelen. Roman waarin de reislustige Esther ziek wordt na terugkomst uit Thailand en uiteindelijk de diagnose Lyme krijgt.
 4. Lyme, een hel op aarde (2015). Van Sandra van Eeren. In deze roman verhaalt de schrijfster over haar zoektocht naar gezondheid en erkenning. Ze heeft deze roman geschreven om
 5. Tot het Uiterste (2012). Van Brandlyn Collins. Thriller over de ziekte van Lyme. Brock McNeill is arts en professor aan de Amerikaanse Stanford University is. Hij is er vast van overtuigd dat de ziekte van Lyme niet bestaat. Een onbekende, verbitterde man neemt wraak en bedreigt hem en zijn gezin. Dat gaat zelfs zover dat deze onbekende man zorgt dat Brock’s echtgenote Janessa met Lyme besmet raakt. Dan nog neemt Brock zijn vrouw niet serieus. Janessa vindt steun in haar geloof.

Boeken met een hoofdstuk over Lyme

 1. Medical Medium (2017). Van Anthony William, medisch medium. In dit boek is een hoofdstuk gewijd aan Lyme waarin hij (naar zijn zeggen) de werkelijke oorzaak van Lyme onthult en natuurlijke oplossingen deelt. Wil je meer weten van zijn inzichten over Lyme, lees dan mijn artikel Medical Medium, zijn onthullingen over Lyme: wat is waarheid?

Waar te koop

De meeste van deze boeken zijn via Bol.com te bestellen.

Wat als lezen lastig is?

Sommigen die met Lyme kampen, hebben door hun fysieke klachten problemen met lezen.

Dan zijn luisterboeken misschien een optie voor je. Het boek ‘Lyme te lijf’ is als luisterboek via de Bibliotheek aan te vragen. Van de andere boeken heb ik nog geen luister-versies kunnen vinden.

Een andere mogelijkheid is iemand vragen om stukjes voor te lezen uit het boek dat je interessant vindt.

Delen is fijn

Als je dit een handig overzicht vindt waar je ook anderen mee kunt helpen, deel het vooral. Ik vind het fijn als je mijn teksten met bronvermelding gebruikt maar dat spreekt voor zich, toch?

Over de schrijver
Mijn naam is Lia Spaans. Als coach en therapeut help ik mensen bij hun herstel van de ziekte van Lyme.
Reactie plaatsen