20 Waardevolle websites over Lyme
12 januari 2018 

20 Waardevolle websites over Lyme

Als je Lyme hebt, is meer informatie één van de eerste dingen waar je behoefte aan hebt. Je hebt bijvoorbeeld vragen als: ‘Wat is Lyme, hoe komt het, hoe kom ik er vanaf, welke behandelingen zijn er en waar vind ik behandelaars?’

Wat doe je als eerste als je antwoorden op je vragen zoekt? Waarschijnlijk ga je googlen, toch? Om je het zoeken makkelijker te maken, heb ik een overzicht van waardevolle Nederlandse websites over Lyme voor je gemaakt.

Al googlend kom je meestal in een oerwoud van informatie terecht. Het is nog niet zo makkelijk daarin je weg te vinden. Zo verging het mij in ieder geval. En dat is ook wat ik van veel van mijn cliënten hoor.

Daarom dit overzicht. Per website leg ik kort uit waar de site over gaat. Alle links staan erbij zodat je meteen door kunt klikken als het je meer wilt weten.

Overzicht van Nederlandse websites over Lyme

Met algemene informatie over Lyme en over behandelingen

 1. Borreliose. Met algemene informatie over Lyme en reguliere behandelingen.
 2. Claritas Protocol. Van natuurgeneeskundig therapeut Hyacintha Kraidy. Deze website biedt echt een andere kijk op Lyme. Bovendien vind je er veel waardevolle informatie en praktische tips via de blogs.
 3. Lyme Behandeling. Van acupuncturist Remko Lieshout die gespecialiseerd is in Lyme. Op deze website staan verschillende Lyme behandelprotocollen.
 4. Lyme Epidemie. Van de documentaire SOS Lyme, een onzichtbare epidemie. De site biedt algemene informatie over Lyme, ILADS-behandelingen en de impact van de ziekte.
 5. Lyme Natuurlijk Genezen.  Van Willem Jacobs, ook auteur van het gelijknamige boek. Vele informatie te vinden over natuurgeneeskundige behandeling van Lyme met onder andere kruiden. Onder het kopje ‘Therapeut bij u in de buurt‘ vind je natuurgeneeskundige behandelaars in België en Nederland. Veel maar zeker niet alle behandelaars staan op deze lijst.
 6. Lymenet Nederland. Een website met algemene informatie over Lyme en reguliere behandelrichtlijnen. Op het eraan gekoppelde forum kun je ook de nodige handige informatie vinden, zie hieronder bij ‘Fora’
 7. Lyme Startpagina. Handig overzicht van websites; voor als je wilt starten met zoeken of als je al gezocht hebt en wilt weten of er nog andere bronnen zijn.
 8. Tekenradar. Dit is een website van het RIVM, Wageningen UR en Natuurkalender. De website geeft een actueel beeld van de tekenactiviteit in Nederland. Daarnaast vind je er informatie over teken, preventie en onderzoek.

Van auteurs, met algemene informatie over Lyme

 1. Huib.me. Van Huib Kraaijeveld, auteur van het boek ‘Teken aan de Wand’. Dat is een ‘ander dan anders’ boek over Lyme. Het beschrijft de wonderlijke wereld van de ziekte van Lyme voor de mensen rond de zieken. Uniek zijn Huib’s vlijmscherpe blogs, bedoeld om meer erkenning voor Lyme en Lyme patienten te krijgen. Je vindt ze op deze website
 2. Licht op Lyme. Een website met ervaringsverhalen van mensen met Lyme, over hun proces en behandelingen. Er is ook het gelijknamige boek ‘Licht op Lyme’ van auteur Tamara Tyler.
 3. Lyme te lijf. Net als het handboek ‘Lyme te Lijf’ van auteur Inge van Ulden staat deze website vol met informatie en praktische tips.

Van ervaringsdeskundigen met Lyme

 1. Lyme Leven. De website van Marleen. Ze schrijft over haar wel en wee en over de juridische stappen die ze zet om de behandelkosten door haar zorgverzekeraar vergoed te krijgen.
 2. Moe zijn is zoo. Dit is de website/blog van Nina met superveel handige tips over ontgiften, voeding, supplementen etcetera.

Fora over Lyme

 1. Lyme Forum. Als je een specifieke vraag hebt over wat dan ook in verband met Lyme, kun je op dit forum zoeken of je vraag stellen.
 2. Lyme Net. Dit is het forum van de gelijknamige website die hierboven staat. Sinds eind 2014 is het forum niet meer actief maar er is nog wel veel informatie op te vinden.

Stichtingen en verenigingen

 1. Nederlandse Vereniging voor Lyme Patiënten (NVLP). Dit is de website van de belangenorganisatie voor Lyme patiënten.
 2. Stichting Lopen voor Lyme. Deze stichting organiseert een tweejaarlijks fundraising evenement ‘Lopen voor Lyme’. Deelnemende wandel- en hardloopteams halen zoveel mogelijk geld op voor mensen met hardnekkige Lyme en hun behandeling. Dit is een initiatief van Lidewij Boeken.
 3. Stichting On Lyme. Deze stichting wil (ik citeer) “kennis over, relevant onderzoek naar, valide testen voor en effectieve genezing van Lyme bevorderen door de verschillende kennishouders in dit complexe en beladen veld met elkaar kennis te laten maken”. Dit is een initiatief van Huib Kraaijeveld.
 4. Stichting So Strong. Deze stichting organiseert de landelijke bijeenkomst ‘So Strong’ voor mensen met hardnekkige Lyme en hun naasten. De stichting doet dat onder de bezielende leiding van Lyme-activist Fred Verdult en in samenwerking met stichting Lopen voor Lyme.
 5. Stichting Tekenbeetziekten. Deze stichting heeft vooral als doel: bevorderen van onderzoek over tekenbeetziekten en werven van fondsen hiervoor.

Ken jij andere Nederlandse websites over Lyme?

Als jij andere Nederlandse websites over Lyme kent die up-to-date zijn en echt iets toevoegen aan deze lijst, laat het me weten. Met elkaar weten we meer dan alleen.

Heb je mijn overzicht met waardevolle Facebook-pagina’s over Lyme al ontdekt?

Delen vind ik fijn, kopiëren niet

Ik vind het alleen maar heel fijn als je dit overzicht wilt delen met anderen. Hoe meer mensen goed geïnformeerd zijn over Lyme, des te beter.

Kopiëren van mijn tekst zonder bronvermelding vind ik niet fijn. En dat mag ook niet. Dus vertrouw ik erop dat je dat niet doet. Deal?

Over de schrijver
Mijn naam is Lia Spaans. Als coach en therapeut help ik mensen bij hun herstel van de ziekte van Lyme.
Elly
Door

Elly

op 26 Jan 2018

Wat bijzonder mooi uitgewerkt! Een mooie hulp voor hen die nog steeds zoeken! 👍🏻💚

Lia Spaans
Door

Lia Spaans

op 01 Feb 2018

Dankjewel voor je compliment, Elly! Heel graag gedaan.

Erik
Door

Erik

op 18 Mar 2018

Volgens mij heeft zo'n jongen die microbiologie studeert en zelf Lyme heeft ook een website, www.Lyme-Basics.com. Die is in het engels maar wel heel goed.

Lia Spaans
Door

Lia Spaans

op 23 Jun 2018

Weet ik, Erik, dank je. Ik ken hem. Omdat het in het Engels is, heb ik deze website in dit overzicht niet genoemd.

Reactie plaatsen