30 Waardevolle Facebook-pagina's en Facebook-groepen over Lyme
05 januari 2018 

30 Waardevolle Facebook-pagina's en Facebook-groepen over Lyme

Als je Lyme hebt, kan het heel fijn voor je zijn om snel informatie te kunnen vinden en/of gerichte vragen te kunnen stellen aan anderen die ook ervaring hebben met Lyme.

Daarom heb ik 30 waardevolle Nederlandstalige Facebook-pagina’s en -groepen hieronder voor je op een rijtje gezet.

In deze groepen kun je ook je ervaringen over Lyme met anderen te delen omdat ze weten wat je doormaakt. Daar kun je veel steun aan hebben.

Bovendien weten we met elkaar meer dan elk van ons alleen weet.

Per Facebook-pagina of -groep licht ik kort toe waar de pagina over gaat. Ik heb ook de links toegevoegd zodat je meteen kunt kijken of die betreffende Facebook pagina is wat jij zoekt.

Overzicht Facebook-pagina’s over Lyme (openbaar)

Met algemene informatie

 • Ziekte van Lyme. De Facebook-pagina met allerlei algemene informatie over Lyme, van en voor chronische Lyme-patiënten. Gericht op verspreiden en stimuleren van de behandelrichtlijnen volgens ILADS, de International Lyme and Associated Diseases Society. Initatiefnemer van de documentaire S.O.S. Lyme.
 • Lyme Epidemie. De Facebook-pagina van de campagne S.O.S. Lyme, een onzichtbare epidemie. Met een petitie om de ILADS-richtlijnen naar Nederland te krijgen en de documentaire S.O.S. Lyme. Deze documentaire is bedoeld om bij veel meer mensen aandacht en erkenning voor Lyme te organiseren.

Van ervaringsdeskundigen met Lyme

 • Lymies Be Like. De Facebook-pagina van ervaringsdeskundige Lidewij, een positieve pagina met ruimte voor zelfspot, naast de meer serieuze zaken over Lyme.
 • Lyme dat blijft plakken. De Facebook-pagina van ervaringsdeskundigen Lisa en Verona met als belangrijkste doel meer aandacht voor Lyme en onderzoek te creëren.
 • Lyme Leven. De Facebook-pagina van ervaringsdeskundige Marleen met persoonlijke verhalen en haar juridische gevecht om de kosten van haar vergoedingen (volgens de ILADS-richtlijnen) bij de zorgverzekeraar vergoed te krijgen.
 • Lyme & Lifestyle. De Facebook-pagina van ervaringsdeskundige Nina, met veel handige en praktische tips over onderwerpen als bijvoorbeeld ontgiften, nachtrust, etherische oliën etcetera. Zij is ook auteur van de Facebook-pagina ‘Moe zijn is zooo’ die breder is omdat Nina naast Lyme ook met ME kampt. Net zoveel handige en waardevolle tips op die pagina ook!

Van verenigingen

 • Lymevereniging. De Facebook-pagina van de NVLP, de Nederlandse Vereniging van Lyme Patiënten.
 • Stichting Tekenbeetziekten. De Facebook-pagina van de Stichting Tekenbeetziekten. Deze stichting richt zich voornamelijk op het bevorderen van onderzoek op het gebied van tekenbeetziekten én op fondsenwerving om dit onderzoek te financieren.

Van evenementen

 • Lopen voor Lyme. De Facebook-pagina van het tweejaarlijkse fundraising evenement voor Nederlanders met chronische Lyme.
 • So Strong. De Facebook-pagina van de landelijke bijeenkomst voor mensen met hardnekkige Lyme & co-infecties, en hun naasten.
 • Run-tas-tick. De Facebook-pagina van het fundraising evenement voor Belgen met chronische Lyme.

Van artsen en therapeuten

 • BLMC – Bio-Logical Medical Center. De Facebook-pagina van ILADS-arts Anne Fierlafijn in Schoten (België – vlak bij Antwerpen).
 • Borrelia Lyme. De Facebook-pagina van energetisch therapeut Ludzer de Boer.
 • Claritas Protocol. De Facebook-pagina van natuurgeneeskundig therapeut Hyacintha Kraidy die het Claritas Protocol voor Lyme ontwikkeld heeft en een andere kijk op Lyme heeft dan vele andere behandelaars.
 • Lyme Borrelia Zelfhulpgroep. De Facebook-pagina van Erik Nooteboom voor Lyme-patiënten als platform van lotgenoten en begeleiding bij zelfhulp via zijn resonantie- en biofotonen-apparatuur.
 • Lymeherstel. De Facebook-pagina van klassiek homeopaat Gerrie Hasselaar.

Van auteurs

 • Licht op Lyme. De Facebook-pagina van auteur Tamara Tyler en het gelijknamige boek, met persoonlijke verhalen over de weg naar herstel.
 • Lyme te lijf. De Facebook-pagina van auteur Inge van Ulden en het gelijknamige boek, een helder en compleet handboek over Lyme.
 • Lyme, een hel op aarde. De Facebook-pagina van auteur Sandra van Eeren en het gelijknamige boek waarin zij haar eigen zoektocht naar erkenning en herstel schetst.
 • Mijn leven stond stil. De Facebook-pagina van auteur Patricia Vorstenbos en het gelijknamige boek waarin zij haar bezielde en persoonlijke verhaal deelt en laat zien dat zelf nadenken écht loont en dat op jezelf vertrouwen van levensbelang is.
 • Teken aan de Wand. De Facebook-pagina van auteur Huib Kraaijeveld en het gelijknamige boek; een reisgids voor vrienden van mensen met Lyme.

Overzicht van Facebook-groepen (besloten, lid worden)

Van onderstaande FB-groepen kun je lid worden door een verzoek in te dienen.

 • LymeBehandeling.nl. De Facebook-groep van acupuncturist Remko Lieshout die is gespecialiseerd in Lyme. In deze groep deelt hij nuttige informatie over Lyme en diverse behandelprotocollen.
 • Lyme boekenclub. In deze Facebook-groep is ruimte om Lyme gerelateerde literatuur met elkaar te bespreken.
 • Lymecoach. Deze Facebook-groep probeert zoveel mogelijk vragen omtrent diagnose -en behandeling, maar ook revalidatie van de ziekte van Lyme te beantwoorden en waar nodig je van advies te voorzien.
 • Lyme Nederland. De Facebook-groep van ervaringsdeskundige Gerrit. Veel interessante informatie uit binnen- en buitenland en regelmatige updates waardoor de informatie in deze groep heel actueel is.
 • Lymies Be Like Lotgenoten groep. De Facebook-groep van ervaringsdeskundige Lidewij is bedoeld voor lotgenoten.
 • Lyme samen succes behalen & verhalen. Deze Facebook-groep is gericht op positieve verhalen over behandelingen en herstel van Lyme.
 • Lyme – Teek care. Deze Facebook-groep is een steungroep die alléén bestemd is voor Lyme-patiënten en hun directe naasten, d.w.z. partners/ouders/kinderen. Behandelaars of andere commercieel betrokkenen worden niet in deze groep toegelaten.
 • Een kind met Lyme ….. teek care. Deze Facebook-groep is speciaal voor ouders die een kind/kinderen met Lyme hebben en is bedoeld om elkaar op weg te helpen en met raad en daad bij te staan.
 • Neuroborreliose Lymegroep. Deze Facebook-groep is bedoeld voor lotgenoten met neuroborreliose.

Volg waar je je goed bij voelt

Sommige mensen ervaren veel steun door het volgen van ervaringen van lotgenoten. Anderen raken er juist door van slagen of raken er energie door kwijt. Voel goed wat er bij jou gebeurt als je een bepaalde groep of pagina op Facebook volgt. Heb je er steun aan, dan prima! Krijg je er stress, stop er dan vooral mee.

Delen = ja, fijn! Kopiëren = nee, niet

Het was flink wat uitzoek-werk om dit voor je op een rijtje te zetten. Ik hoop dat ik je ermee geholpen heb.

Als je deze informatie nuttig vindt, vind ik het super als je mijn blog deelt. Kopiëren van mijn tekst zonder bronvermelding vind ik niet fijn. En dat mag ook gewoon niet. Maar dat spreekt voor zich, toch?

Ken jij andere NL Facebook pagina’s of groepen over Lyme?

Er zullen vast meer interessante Nederlandstalige Facebook-pagina’s en -groepen over Lyme zijn. Ik ken ze niet allemaal. Voel je vrij om hieronder via de reacties je aanvullingen door te geven als het gaat om Nederlandstalige pagina’s.

Oh ja…

… zelf heb ik ook een Facebook pagina over Lyme: Los van Lyme.

Voor de deelnemers aan mijn online programma ‘Los van Lyme Lifestyle’ werk ik met besloten Facebook groepen waarin ik hun vragen beantwoord, informatie deel en de deelnemers onderling ervaringen en tips uitwisselen. Deelnemers ervaren dit als waardevolle ondersteuning.

Over de schrijver
Mijn naam is Lia Spaans. Als coach en therapeut help ik mensen bij hun herstel van de ziekte van Lyme.
Reactie plaatsen