Energievreters ban je bij Lyme beter uit je leven
13 april 2016 
in Energie

Energievreters ban je bij Lyme beter uit je leven

Vorige week had ik een jonge moeder met Lyme in mijn praktijk. Fysiek voelt zij zich gestaag steeds beter. Mentaal had ze het zwaar. Ze had grote problemen met haar moeder en had haar de deur gewezen. Soms is dat echt het beste, ook al betekent het dat wegen tijdelijk scheiden. Wil je weten waarom?

Meningsverschil

Wat was er aan de hand? Bij haar zoontje bestaat het vermoeden dat er ook Lyme in het spel is. Om de werking van zijn eigen immuunsysteem te ondersteunen heeft ze alvast een voedingstest laten doen. De voedingsmiddelen die zijn darmen en daarmee zijn immuunsysteem prikkelen, laat ze (tijdelijk) weg uit zijn dieet. Supergoed zoals zij daarmee bezig is. Echt een moeder die alles voor haar kinderen in de strijd gooit.
Haar eigen moeder is het helemaal niet eens met de dieetaanpassing bij haar zoontje. Dat vertaalde zich in uitspraken als: ‘Dat is zielig voor die jongen’. En: ‘Wat doe jij je kind aan?’ Lang verhaal kort: haar moeder bleef bij haar mening. Mijn cliënte kon uiteindelijk niet anders dan haar eigen moeder de deur wijzen. Dat lijkt misschien rigoureus maar ik begrijp het heel goed van haar.

Je kunt je energie maar 1 keer besteden

Herstellen van Lyme, je kinderen goed begeleiden, je huishouden runnen, dat alles bij elkaar kost al energie genoeg.
Iemand die jou veel energie kost, kun je er tijdens je herstel beter niet bij hebben, wie het ook is. Je voorraad energie is net als een bankrekening. Je kunt je energie ook maar 1 keer uitgeven. Alle energie die je aan energievreters kwijtraakt, kun je niet meer in je herstel steken. Bovendien is de stress die het contact je oplevert, funest voor je herstel. En wie is er nu belangrijker? Jijzelf en je gezondheid? Of die ander?

Afgelopen had ik hierover met een ex-Lyme patiënte. Ik vroeg haar of zij deze situatie herkende. Nou en of ze het herkende! Ook zij heeft een periode bewust geen contact gehad met haar moeder. Precies om de redenen die ik hierboven noem. Nu het weer beter met haar gaat, is het contact met haar moeder hersteld en groeit het begrip voor wat ze allemaal heeft doorgemaakt. Gelukkig!

Ban energievreters uit je dagelijks leven

Heb jij Lyme of ben jij aan het herstellen van Lyme? Welke persoon of welke personen kost/kosten jou veel energie? Welke consequentie kun en wil jij daaraan verbinden? Als verbreken van het contact te rigoureus voor je is, kijk dan hoe je het contact zoveel mogelijk kunt beperken. Energievreters ban je beter uit je leven als je Lyme hebt. Je weet nu waarom.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Lia Spaans. Als coach en therapeut help ik mensen bij hun herstel van de ziekte van Lyme.
Reactie plaatsen