Testen bij Lyme. Deel 2

Stel, je hebt het vermoeden dat je de ziekte van Lyme hebt. Maar je weet het niet zeker. Wat kun je doen om met de grootst mogelijke zekerheid vast te stellen of je Lyme hebt? In deel 1 heb ik uitgelegd waarom de reguliere manier om bloed te testen Lyme vaak mist en welke andere bloedtesten er zijn.

Hier in deel 2 vertel ik wat je kunt doen als je je bloed op Lyme wilt laten onderzoeken, buiten de reguliere mogelijkheden om.

Als je je bloed wilt laten onderzoek op Lyme, zijn dit stappen die je kunt zetten.

 1. Na mijn uitleg in deel 1 zou je denken dat je de standaard testen als de Elisa of de Western Blot beter kunt overslaan omdat ze toch niet betrouwbaar zijn. Voor jezelf hoef je deze test misschien niet te doen. Aan de andere kant, de uitslag van deze testen wordt wel erkend door reguliere artsen en zorgverzekeraars en de uitslagen van andere testen niet. Zit je in een traject met een bedrijfsarts, het UWV of een andere instantie, dan kan dat een goede reden zijn om toch deze standaard test te laten doen. Het kost je niets en als ze sporen van een infectie met Borrelia vinden, helpt dat jou in het gesprek met de instanties.
 2. Als tweede stap volgt meestal de combinatie van een LTT test met de CD-57 test. Jouw behandelend arts of therapeut kan deze voor je aanvragen. Je kunt ook zelf op de websites van de laboratoria hun labformulieren aanvragen of downloaden. En vervolgens je (huis-)arts vragen of hij of zij wil mee werken en bloed wil laten afnemen. In Lyme gespecialiseerde therapeuten werken ook vaak samen met laboratoria. Ik heb ook een samenwerking met 1 van de laboratoria die ik hieronder noem.
 3. Lukken deze routes niet, dan kun je ook direct contact opnemen met het laboratorium van je keuze, zelf bloed laten prikken en het naar het lab opsturen.
 4. Heb je antibiotica gebruikt of gebruik je immuunremmers dan moet je of 2,5 à 3 maanden wachten voordat je een LTT en CD-57 test kunt laten doen. Met immuunremmers is het helemaal lastig want daar wil of kun je niet zomaar mee stoppen. In dat geval kan een PCR test wel, ook een zogenaamde verkorte kweek PCR. Die is met ongeveer 140 euro goedkoper dan de hele uitgebreide PCR. Vraag zelf wel even na wat daarvan de betrouwbaarheid is.
 5. Wil je ook weten hoe het bij jou met co-infecties gesteld staat, dan is de HybriSpot een goede keuze.

Of je een bloedtest buiten de standaardmogelijkheden laat doen, is een hele persoonlijke afweging. 100% uitsluitsel krijg je niet via bloedtesten alleen. En misschien dat je het geld dat je kwijt bent aan bloedtesten liever besteedt aan je behandeling.

In deel 3 van deze serie over testen vertel ik je wat andere manieren zijn om erachter te komen of je Lyme hebt.
Als je ervoor kiest om je bloed buiten de standaardmogelijkheden te laten testen, dan vind je hieronder de namen van drie in Lyme gespecialiseerde laboratoria waar je terecht kunt.

Ik noem hier drie in Lyme gespecialiseerde laboratoria, in Nederland en Duitsland:

 • In Nederland is ProHealth in Weert gespecialiseerd in het testen van Lyme.
 • In Duitsland zijn er twee laboratoria gespecialiseerd in Lyme:
  • ArminLabs in Augsburg. Hun website is Nederlandstalig.
  • BCA Lab, ook in Augsburg (voorheen Infectolab). Hun website is Duits- of Engelstalig.

Op de diverse internetfora over Lyme kun je ervaringen vinden van mensen die hun bloed bij diverse laboratoria hebben laten testen.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Lia Spaans. Als coach en therapeut help ik mensen bij hun herstel van de ziekte van Lyme.
Reactie plaatsen