Curcuma is populair en wordt geroemd om zijn gezondheidsbevorderende effecten. Toch zet ik niet vaak curcuma in bij mijn cliënten met Lyme, om twee redenen. In dit artikel deel ik met je waarom ik er voorzichtig mee ben.
Curcuma bevat de actieve stof curcumine. Naar de effecten van dit stofje is veel onderzoek gedaan. Zo werkt curcumine onder andere ontstekingsremmend en ondersteunt het de lever.
Alleen maar positief, en zeker ook als je Lyme hebt, toch? Dat zou je zo op het eerste gezicht wel denken. Toch kijk ik inmiddels anders naar curcuma bij Lyme.
Wat is er aan de hand met curcuma en Lyme?
Ik zet curcumine niet heel vaak in voor mijn cliënten. Dat heeft ermee te maken dat ik verhoudingsgewijs meer mensen met Lyme in mijn praktijk heb.
Er zijn twee redenen waarom ik voorzichtig ben met curcuma bij cliënten met Lyme.
Reden 1: Curcuma maakt intracellulaire bacteriën sterker
De Borrelia is een intracellulaire bacterie. Dat betekent dat ie zich in menselijke cellen kan verstoppen.
Via Yvonne van Stigt kwam ik op het spoor van een onderzoek waaruit blijkt dat curcumine bacteriën die zich in de cel verstoppen, sterker maakt. Het onderzoek is gedaan naar twee typen Salmonella bacteriën, Staphylococcus aureus en Yersinia enterocoletica. Dat zijn alle vier intracellulaire bacteriën, net als de Borrelia.
De onderzoekers hebben in dit onderzoek niet naar Borrelia gekeken. Maar… omdat de Borrelia ook intracellulair is, kan het zijn dat het versterkende effect van curcumine ook voor Borrelia geldt.
Dat is waarom ik voorzichtig ben met curcuma.
Meer over dit onderzoek kun je lezen in de blog over curcuma van Yvonne van Stigt.
Reden 2: Curcuma kan de ammoniakbelasting in je lichaam aanwakkeren
Curcuma kan de niveau’s aan thiolen in andere voedingsmiddelen en daarmee in je lichaam, verhogen. Thiolen zijn zwavelhoudende stofjes. Een teveel aan thiolen stimuleert ammoniakproductie in je lichaam. Ammoniak is toxisch maar de meeste mensen kunnen het voldoende omzetten en afvoeren via de urine.
Heb je Lyme, dan is de kans dat je de ammoniak niet voldoende uit je lichaam krijgt, groter.
Waarom de kans op ammoniakbelasting bij Lyme groter is
Door de Lyme op zich heb je al snel een probleem met ammoniak. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Ik noem er hier drie:
- Borrelia & co geven ammoniak af. Dat belast je lichaam dus extra met ammoniak;
- Je hebt een versnelde werking van het zogenaamde CBS-enzym waardoor je ammoniak niet goed kunt afbreken;
- Je lever en/of je nieren functioneren minder goed door de Lyme waardoor het afbreken en afvoeren van ammoniak niet goed gaat.
Wat is het probleem van teveel ammoniak?
Teveel ammoniak is toxisch. Het stimuleert ontstekingen waardoor je lichaam als het ware “in brand staat”.
Ammoniak-gerelateerde klachten kunnen zich in je lichaam uiten als pijn (in je hoofd, gewrichten, en waar niet?), concentratieproblemen, brain fog en andere cognitieve klachten, klachten van je zenuwstelsel bijvoorbeeld tics, neuropathie, en vermoeidheid etcetera.
Supplementen en voedingsmiddelen die hoog in thiolen zijn, blijven als het ware olie op het vuur gooien. Zo blijft de vicieuze cirkel van teveel ammoniak met bijbehorende klachten in stand.
De moraal van dit verhaal…
Aan elk supplement zitten voor- en nadelen. Het hangt af van je persoonlijke gezondheidssituatie en individuele biochemie of een supplement gezondheidsvoordelen voor je heeft of juist niet.
Ik deel mijn overwegingen met je zodat je zelf een geïnformeerde afweging kunt maken, eventueel in overleg met je behandelaar. Als je slecht reageert op curcuma, is dit wellicht (een deel van) de verklaring. En het kan ook goed zijn dat curcuma voor jou wel prima werkt! De reactie van jouw lichaam, dat is wat telt.
Over Thiolen-arme voeding om de ammoniakbelasting en daaraan gekoppelde klachten te verminderen, lees je in het artikel ‘Thiolenvrije voeding: wat is het en waarom zou je thiolvrij eten?’.
Rein van Aggelen
op 02 Feb 2018daantje
op 02 Feb 2018Lia Spaans
op 05 Feb 2018Marthe
op 03 Feb 2018Lia Spaans
op 05 Feb 2018Rein van Aggelen
op 04 Feb 2018sonja
op 05 Feb 2018Erna
op 11 Jun 2018Lia Spaans
op 23 Jun 2018