Curcuma bij Lyme: twee redenen om er voorzichtig mee te zijn
01 februari 2018 

Curcuma bij Lyme: twee redenen om er voorzichtig mee te zijn

Curcuma is populair en wordt geroemd om zijn gezondheidsbevorderende effecten. Toch zet ik niet vaak curcuma in bij mijn cliënten met Lyme, om twee redenen. In dit artikel deel ik met je waarom ik er voorzichtig mee ben.

Curcuma bevat de actieve stof curcumine. Naar de effecten van dit stofje is veel onderzoek gedaan. Zo werkt curcumine onder andere ontstekingsremmend en ondersteunt het de lever.

Alleen maar positief, en zeker ook als je Lyme hebt, toch? Dat zou je zo op het eerste gezicht wel denken. Toch kijk ik inmiddels anders naar curcuma bij Lyme.

Wat is er aan de hand met curcuma en Lyme?

Ik zet curcumine niet heel vaak in voor mijn cliënten. Dat heeft ermee te maken dat ik verhoudingsgewijs meer mensen met Lyme in mijn praktijk heb.

Er zijn twee redenen waarom ik voorzichtig ben met curcuma bij cliënten met Lyme.

Reden 1: Curcuma maakt intracellulaire bacteriën sterker

De Borrelia is een intracellulaire bacterie. Dat betekent dat ie zich in menselijke cellen kan verstoppen.

Via Yvonne van Stigt kwam ik op het spoor van een onderzoek waaruit blijkt dat curcumine bacteriën die zich in de cel verstoppen, sterker maakt. Het onderzoek is gedaan naar twee typen Salmonella bacteriën, Staphylococcus aureus en Yersinia enterocoletica. Dat zijn alle vier intracellulaire bacteriën, net als de Borrelia.

De onderzoekers hebben in dit onderzoek niet naar Borrelia gekeken. Maar… omdat de Borrelia ook intracellulair is, kan het zijn dat het versterkende effect van curcumine ook voor Borrelia geldt.

Dat is waarom ik voorzichtig ben met curcuma.

Meer over dit onderzoek kun je lezen in de blog over curcuma van Yvonne van Stigt.

Reden 2: Curcuma kan de ammoniakbelasting in je lichaam aanwakkeren

Curcuma kan de niveau’s aan thiolen in andere voedingsmiddelen en daarmee in je lichaam, verhogen. Thiolen zijn zwavelhoudende stofjes. Een teveel aan thiolen stimuleert ammoniakproductie in je lichaam. Ammoniak is toxisch maar de meeste mensen kunnen het voldoende omzetten en afvoeren via de urine.

Heb je Lyme, dan is de kans dat je de ammoniak niet voldoende uit je lichaam krijgt, groter.

Waarom de kans op ammoniakbelasting bij Lyme groter is

Door de Lyme op zich heb je al snel een probleem met ammoniak. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Ik noem er hier drie:

  1. Borrelia & co geven ammoniak af. Dat belast je lichaam dus extra met ammoniak;
  2. Je hebt een versnelde werking van het zogenaamde CBS-enzym waardoor je ammoniak niet goed kunt afbreken;
  3. Je lever en/of je nieren functioneren minder goed door de Lyme waardoor het afbreken en afvoeren van ammoniak niet goed gaat.

Wat is het probleem van teveel ammoniak?

Teveel ammoniak is toxisch. Het stimuleert ontstekingen waardoor je lichaam als het ware “in brand staat”.

Ammoniak-gerelateerde klachten kunnen zich in je lichaam uiten als pijn (in je hoofd, gewrichten, en waar niet?), concentratieproblemen, brain fog en andere cognitieve klachten, klachten van je zenuwstelsel bijvoorbeeld tics, neuropathie, en vermoeidheid etcetera.

Supplementen en voedingsmiddelen die hoog in thiolen zijn, blijven als het ware olie op het vuur gooien. Zo blijft de vicieuze cirkel van teveel ammoniak met bijbehorende klachten in stand.

De moraal van dit verhaal…

Aan elk supplement zitten voor- en nadelen. Het hangt af van je persoonlijke gezondheidssituatie en individuele biochemie of een supplement gezondheidsvoordelen voor je heeft of juist niet.

Ik deel mijn overwegingen met je zodat je zelf een geïnformeerde afweging kunt maken, eventueel in overleg met je behandelaar. Als je slecht reageert op curcuma, is dit wellicht (een deel van) de verklaring. En het kan ook goed zijn dat curcuma voor jou wel prima werkt! De reactie van jouw lichaam, dat is wat telt.

Over Thiolen-arme voeding om de ammoniakbelasting en daaraan gekoppelde klachten te verminderen, lees je in het artikel ‘Thiolenvrije voeding: wat is het en waarom zou je thiolvrij eten?’.

Over de schrijver
Mijn naam is Lia Spaans. Als coach en therapeut help ik mensen bij hun herstel van de ziekte van Lyme.
Rein van Aggelen
Door

Rein van Aggelen

op 02 Feb 2018

Hey Lia! Dat is goede informatie! Ik heb al heel lang 1 potje Curcuma van een heel zuiver merk (via de jongens van 'Ergomax/Nijmegen) en geheel intuïtief liet ik het altijd staan en nam het niet in (!). Dit is weer één van de 'nothing is what it seems to be' - valkuilen bij Lyme. Wat is dit toch lastig. Hetzelfde geldt te overwegen bij B12 en D3, zoals ja al aangaf. Dank!

daantje
Door

daantje

op 02 Feb 2018

Kun je me zeggen at je bedoelt met die b3 en b12 Rein? Dat dat ook amoniak en histamine geeft bedoel je?

Lia Spaans
Door

Lia Spaans

op 05 Feb 2018

Ja, het is niet makkelijk, Rein. En de individuele component blijft belangrijk zoals jij zelf ook aangeeft.

Marthe
Door

Marthe

op 03 Feb 2018

Mijn kat krijgt Laxatract (lactulose) om de ammoniak die haar lichaam zelf aanmaakt te verminderen. Dit zou dus voor de 2e reden geschikt kunnen zijn, maar niet voor de eerste denk ik.

Lia Spaans
Door

Lia Spaans

op 05 Feb 2018

Hoe het specifiek bij katten werkt, Martha, dat durf ik niet te zeggen. Dat is niet mijn vakgebied. Lactulose is een laxeermiddel wat ervoor zorgt dat de ontlasting beter werkt zodat de ammoniak die door de lever verwerkt wordt, regelmatiger uitgescheiden kan worden. De ammoniakproductie an sich lijkt me daarmee niet omlaag te gaan.

Rein van Aggelen
Door

Rein van Aggelen

op 04 Feb 2018

Hallo Daan! Ik bedoel te zeggen dat de OPNAME van Vitamine B12 en D3 niet of nauwelijks goed verloopt vanwege het feit dat de Borrelia spirocheet dit proces energetisch blokkeert cq. verstoort. Zowel Lia als Hyacintha kunnen dit goed uitleggen, zoek even op hun websites. Of deze 2 Vitamines een ammoniak en/of 'over'-histamine reactie geven zou ik niet weten. All the best, Rein.

sonja
Door

sonja

op 05 Feb 2018

net als Rein was curcuma mij door iemand aangewezen. Maar ook ik heb het staan en doe er al een jaar niets mee.Zal niet voor niets zijn als ik het nu lees...dank je wel LIa.

Erna
Door

Erna

op 11 Jun 2018

Ter info: ik heb van Lyme arts aangeraden gekregen om te detoxen mbv tweewekelijkse intramusculaire hydrocobalamine injecties (Takeda merk zonder benzylalcohol) in migraine periode en dat werkt heel goed maar je moet het wel maandenlang volhouden. Dat is feitelijk vitamine B12 maar dan intramusculair om sneller afvalstoffen kwijt te raken en dat werkt heel goed. Dat heeft dus niet direct met een tekort te maken maar wordt als sneller detoxmiddek gebruikt. In Ned niet bekend als zodanig voor zover ik weet. Over wel of geen bepaalde voedingsmiddelen denk ik dat dat per pp verschillend is afhankelijk van wat je kan verdragen.

Lia Spaans
Door

Lia Spaans

op 23 Jun 2018

Dankjewel dat je je ervaringen met de intramusculare hydroxy injecties deelt, Erna. Inderdaad kan het bij zowel voeding als supplementen per individu verschillen wat je versterkt dan wel verzwakt. Dat uitzoeken is onderdeel van ieders persoonlijke puzzel al zijn er natuurlijk wel algemene werkingsmechanismes waar je als behandelaar mee werkt.

Reactie plaatsen