Help, ik heb een teek. Wat nu?
29 februari 2016 

Help, ik heb een teek. Wat nu?

Ok, je hebt een teek in je huid. Wat doe je dan? Verwijder de teek zo snel mogelijk maar blijf rustig. Volg deze 7 stappen om de teek veilig te verwijderen en erna de plek van de tekenbeet in de gaten te houden.

Stap 1 Je spullen klaarleggen

Leg eerst de spullen klaar die je nodig hebt om de teek goed te verwijderen:

  1. je tekentang, tekenlasso, tekenlepel, tekenkaart, tekenpen. Om de teek uit je huid te halen;
  2. alcohol 70% of jodium. Om na verwijdering je wondje te ontsmetten;
  3. leg een stukje plakband klaar en knip een driehoekige punt van ongeveer 3 centimeter van een schoon plastic zakje. Om de teek in te doen.

Stap 2 Verwijderen zonder te draaien

Verwijder de teek zonder te draaien met je tekentang. Raak de teek niet aan en knijp er niet in. Als de teek zich leeg maakt, verhoog je de kans op besmetting.
Dat is ook de reden dat je nooit alcohol of een ander ontsmettend middel moet aanbrengen voordat je de teek hebt verwijderd. En waarom een pincet niet handig is. De kans dat je per ongelijk in de teek knijpt, is namelijk nogal groot met een pincet.

Stap 3 De teek verpakken

Doe de teek in de punt van het plastic zakje en plak dat dicht met plakband. Als je wilt laten onderzoeken of de teek besmet was, let er dan op dat je het plakband niet op de teek plakt. Dan is de teek namelijk niet meer bruikbaar.

Stap 4 Ontsmet je huid

Ontsmet je huid met alcohol  70% of jodium.

Stap 5 Ontsmet je tekenverwijderaar

Vergeet ook vooral niet je tekenverwijderaar met kokend water te ontsmetten. Dan kun je ‘m een volgende keer weer veilig gebruiken.

Stap 6 Houd je tekenbeet in de gaten

Markeer de plek waar je gebeten bent, schrijf de datum en de plek voor jezelf op en houdt deze plek zo’n 8 weken in de gaten.

Stap 7 Bij klachten, ga naar je huisarts!

Ontstaat er om de beet of ergens anders op je lichaam een rode plek, ga dan naar de huisarts. Maak een foto van de rode plek als bewijsmateriaal. Vertel je verhaal en vraag om een antibioticakuur van tenminste 4 weken. Vier weken is de ontwikkeltijd van de teek, vandaar. Een rode plek ook wel een Erythema Migrans (EM) genoemd, betekent altijd dat de teek besmet was en je Lyme hebt! Dit noemen we acute Lyme. Bij een rode plek, een EM is er sprake van acute Lyme. Eis in dat geval dat je een antibiotica kuur van tenminste vier weken krijgt. ILADS artsen wereldwijd adviseren inmiddels zelfs 6 weken antibiotica.

Laat je niet met een kortere antibiotica kuur het bos in sturen. Ik ben echt geen fan van antibiotica maar in geval van een EM en daarmee acute Lyme wel. Dat voorkomt heel veel ellende. Als Lyme chronisch wordt, ben je namelijk verder van huis.
Ondersteun je darmen tijdens en na de antibioticakuur met goede probiotica. De antibiotica doodt namelijk ook de goede bacteriën in je darmen. 80% van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen. Daarom is belangrijk om die goede bacteriën weer terug te krijgen in je darmen. En dat doe je met probiotica.

Als je andere klachten ontwikkelt zoals een opgezette en verkleurde knie, enkel of een ander gewricht, griepachtige verschijnselen, hoofdpijn, keelpijn, koorts, wees dan ook beducht voor Lyme en ga naar je huisarts. Zo’n 60% van de mensen met een besmetting ontwikkelt geen rode vlek terwijl er wel degelijk sprake is van Lyme.

Je teek laten onderzoeken

Als je de teek in het plastic zakje hebt verpakt, en je wilt weten of de teek besmet is, kun je de teek eventueel opsturen naar het laboratorium ProHealth. Doe dat wel zo snel mogelijk nadat je de teek bij jezelf hebt verwijderd.

Heb je daaraan geen behoefte, gooi dan het goed dichtgeplakte zakje met teek en al in de prullenbak. Of kraak de ingepakte teek met iets hards en gooi hem daarna weg. Niet vergeten, nooit de teek aanraken!

Het is natuurlijk beter om een tekenbeet te voorkomen. Hoe je dat het beste kunt doen lees je in mijn blog: Hoe voorkom je een tekenbeet?

Over de schrijver
Mijn naam is Lia Spaans. Als coach en therapeut help ik mensen bij hun herstel van de ziekte van Lyme.
Reactie plaatsen