Hoe voorkom je een tekenbeet?
31 maart 2016 

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Jaarlijks lopen naar schatting zo’n 1,2 a 1,5 miljoen mensen een tekenbeet op. Met een zachte winter loop je het hele jaar risico een tekenbeet te krijgen. Zodra de temperaturen omhoog lopen en het mooi weer wordt, neemt het aantal teken en daarmee de kans op een tekenbeet flink toe. 30% van de teken is besmet met de Borrelia bacterie die Lyme kan overbrengen. Het aantal geregistreerde mensen met Lyme groeit hard: van 6.000 mensen in 1994 naar 25.000 in 2014. Hoe voorkom je een tekenbeet? Een overzicht.

 1. Wees alert en controleer. Als je buiten bent geweest, controleer jezelf dan. Doe dat ook als je in je tuin bent geweest of hebt gewerkt. Heb je kinderen, controleer ze. Zeker ook als ze met school of scouting de natuur in geweest zijn.
 2. Ga je de natuur in, kies voor een lichte broek en doe je sokken over je broek en eventueel een pet op je hoofd. Waarom?
  • Op een lichte broek zie je teken en de veel kleinere jonge teken – nymfen – veel beter. De nymfen zijn het meest besmettelijk en dat zijn echt speldenknopjes. Ze zijn maar 1 mm groot en je ziet ze heel snel over het hoofd.
  • Die sokken over je broek. Tja, het ziet er niet uit maar helpt. Dit voorkomt dat teken je broekspijpen in kruipen en zich vastbijten in je huid.
  • Een pet op je hoofd voorkomt dat teken zich in je hoofdhuid vastbijten. Dragen van een pet is vooral voor kleine kinderen belangrijk omdat zij een stuk lager bij de grond zijn dan volwassenen.
 3. Ga niet in lang gras zitten of liggen. Loop niet door struiken of planten. Er moet contact zijn met gras, bomen, planten of struiken wil je een teek oplopen.
 4. Tekenwerende kleding dragen of vooraf je kleding sprayen met tekenwerende spray helpt. Een spray met DEET werkt maar is chemisch.  Als je liever voor natuurlijke spray kiest, zijn er mogelijkheden genoeg. Sprays met bestanddelen van teatree olie, citroen, eucalyptus en/of geranium bijvoorbeeld.
 5. Een tekenbeet voel je niet. Controleer jezelf en je gezinsleden daarom altijd als je naar buiten bent geweest. Ben je een kampeerder, dan is het tijdens de periode waarin je kampeert verstandig om jezelf en elkaar iedere dag even te controleren. Vergeet bij het controleren de warmste plekken op je huid niet: je liezen, je bilnaad, je oksels en achter je oren. En ook je hoofdhuid!
 6. Heb je huisdieren, controleer die dan ook regelmatig. Zij kunnen teken mee naar binnen nemen. Dat is waarom ik geen fan ben van huisdieren in de slaapkamer of op bed. Behandel je huisdieren preventief tegen teken. Gebruik teatree nooit bij katten. Van teatree kunnen ze heel ziek worden.

Een tekenbeet helemaal voorkomen, dat lukt niet altijd. Wat je kunt doen wanneer je een tekenbeet hebt, lees je in mijn blog: Help, ik heb een teek. Wat nu?

Over de schrijver
Mijn naam is Lia Spaans. Als coach en therapeut help ik mensen bij hun herstel van de ziekte van Lyme.
Reactie plaatsen