MS blijkt Lyme te zijn

 

Afgelopen week las ik het boek ‘Mijn leven stond stil’ van Patricia Vorstenbos. Zij kwam doodziek op bed te liggen. De diagnose van de doktoren was: MS, ongeneeslijk ziek. “Daar moet je dan mee leren leven”, zoals artsen dan kunnen zeggen.

Ze voelde aan dat deze diagnose niet klopte. Doordat ze niet opgaf en bleef zoeken, bleek uiteindelijk dat ze geen MS had. Nee, ze had de ziekte van Lyme. Inmiddels is ze dankzij bioresonantie en natuurlijke middelen weer helemaal hersteld.

Dit boek bevestigt mij dat het zo ongelooflijk belangrijk is trouw te blijven aan je eigen intuïtie. Volg je eigen pad en laat je niet met een bepaald etiket het bos in sturen. Met de ziekte van mijn zoon heb ik dat ook ervaren. Als een arts tegen je zegt: “U moet er maar mee leren leven”, vertaal ik dat inmiddels naar: “Wij hebben hier geen oplossing voor”. Dat wil niet zeggen dat er geen oplossing is. Alleen ligt die oplossing ergens buiten ‘wij’, als in buiten ‘de reguliere geneeskunde’. Ik zie dat als een uitnodiging om naar andere wegen te zoeken. Patricia Vorstenbos heeft dat ook gedaan. En met resultaat. Het is zo fijn dat zij haar verhaal deelt, via dit boek. Zo helpt zij anderen die onnodig met de verkeerde diagnoses rondlopen.

De ziekte van Lyme kent vele symptomen. Symptomen die nogal eens van een verkeerde diagnose worden voorzien. Zoals MS maar ook fibromyalgie, reuma en chronische vermoeidheid. Als je 1 van deze diagnoses hebt,  je stemmetje van binnen jou iets anders vertelt, en je nog nooit op Lyme gecheckt bent, raad ik je aan om dat alsnog te doen.
Hoe?

  1. Met een betere, meer betrouwbare bloedtest zoals bijvoorbeeld de LTT/Melisa (via bijvoorbeeld het laboratorium Prohealth). Ook de meer betrouwbare bloedtesten zijn zeker niet waterdicht, om verschillende redenen.
  2. Aangevuld met een goede inventarisatie van je klachtenbeeld. Dat laatste kun je zelf doen via de Lyme Zelfcheck hier op mijn website.
Over de schrijver
Mijn naam is Lia Spaans. Als coach en therapeut help ik mensen bij hun herstel van de ziekte van Lyme.
yvonne van hese
Door

yvonne van hese

op 11 Jul 2017

hoi ook ik heb de diagnose ms gehad. Ik heb ook een tekenbeet gehad met een grote rode ring, wil heel graag laten meten of ik ook lyme heb.

Amber
Door

Amber

op 12 Nov 2017

Een kring is hét bewijs van besmetting met Lyme, testen is dan niet nodig meer! Behandelen is echter wél van belang. Ik zou zsm op zoek gaan naar een Lyme specialist.

Lyme Basics
Door

Lyme Basics

op 31 Oct 2017

De LTT test is helemaal geen betrouwbare test. Deze is niet gevalideerd voor Borrelia en over de meerwaarde in het volgen van een actieve Lyme infectie is nog niks duidelijk. Lyme kan in de late fase MS nabootsen. Dit wordt niet ontkend door neurologen van bijvoorbeeld Stony Brook zoals mevrouw Coyle. Echter, bij Lyme spelen ook gewrichtsklachten en andere systemische klachten die bij MS afwezig zijn en in meer dan 80% van de gevallen is er sprake van een positieve ELISA en WesternBlot. De oorzaak van ME/CVS is onbekend maar zeker GEEN LYME. Aan Stanford hebben ze de cytokine-profielen uit hersenvocht van ME/CVS patiënten vergeleken met die van Lyme patiënten. Er is een groot verschil tussen beide cytokine-profielen. Beiden duiden ze op neuro-inflammatie maar wel met een ANDERE oorzaak. Lyme kan ook gewrichtsklachten veroorzaken maar ook hier is er weer sprake van een VERSCHIL in de wijze waarop de gewrichtsontstekingen ontstaan en welke biologische markers er verhoogd zijn. Het is wel zo dat slechte artsen slecht kunnen differentiëren en dat men ten onrechte de diagnose MS, reuma of chronische vermoeidheid geeft als er sprake is van Lyme. Maar artsen die ten onrechte de diagnose Lyme geven als er sprake is van ME/CVS, MS of Reuma zijn net zo slecht. Dit artikel staat dus vol nonsense.

Amber
Door

Amber

op 12 Nov 2017

Dit bericht is ook ‘nonsens’. Waar haal je vandaan dat in 80% van de gevallen de ELISA of Western-blot positief is? Volgens het RIVM gaat het om een betrouwbaarheid van 34 tot 59 procent. Dat is toch wel een flink verschil. De ELISA of Western-blot test is GEEN goede methode om de ziekte te diagnosticeren, gezien een groot aantal infecties gemist wordt met deze testmethode. Ik heb zelf ook de diagnose ME/CVS gehad, 2 maal zelfs. Ook door een zogenaamde ME specialist die in de ME wereld heel goed bekend staat. Uiteindelijk bleek ik tóch neuro-borreliose te hebben en ben nu na jaren behandelen zoveel opgeknapt dat er van ME/CVS geen sprake is.

Lia Spaans
Door

Lia Spaans

op 23 Feb 2018

Dankjewel dat je de moeite hebt genomen op mijn artikel te reageren. Ik ziet dit nu pas, mijn excuses daarvoor. Je hebt een punt t.a.v. de LTT test. Ik heb dat nu in de tekst genuanceerd. Dankjewel voor je oplettendheid. Ik zeg in het artikel dat Lyme-symptomen nogal eens van een verkeerde diagnose worden voorzien. Meer niet. Datzelfde zeg jij: "dat men ten onrechte de diagnose MS, reuma of chronische vermoeidheid geeft als er sprake is van Lyme". Daarover zijn we het eens en dat is geen nonsens. De diagnose de andere kant op belicht jij ook: mooie aanvulling. Verder is mijn artikel niet meer en niet minder dan een weergave van wat ik uit het boek 'Mijn leven stond stil' gehaald heb.

Reactie plaatsen