Waarom veilige sex bij Lyme?

Sex als je Lyme hebt: ik kaart het altijd aan bij mijn cliënten. Waarom? Dat vertel ik je in dit artikel.

Natuurlijk kan het zo zijn dat je veel te ziek of te moe bent. En moet je helemaal niet aan sex denken. Als dat zo is, dan kun je dit artikel gewoon overslaan. Heb je Lyme en wel genoeg zin en puf om sexueel actief te zijn, lees dan verder.

Ja, ik wil het er toch met je over over hebben, sex bij Lyme. Niet omdat ik dat zo graag wil. Maar het is te belangrijk om het er niet over te hebben. De kans bestaat namelijk dat Lyme sexueel overdraagbaar is. Daarom kaart ik het dus aan.

Is er wetenschappelijk bewijs dat Lyme sexueel overdraagbaar is? Daarover lopen de meningen uiteen. Onderzoekers hebben Borrelia-spirocheten gevonden in sperma en vaginaal vocht. Ik doel op het onderzoek uit 2015 van Stricker, Middelveen e.a.. Het onderzoek heet “Sexual transmission of Lyme disease”.

Aantonen dat er Borrelia-spirocheten in sperma en vaginaal vocht zitten, dat is 1 deel van de puzzel. Maar of Lyme dan ook sexueel overdraagbaar is? Daarnaar is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dat is ethisch onverantwoord omdat je dan bewust mensen met Lyme zou kunnen besmetten …

De dagelijkse praktijk van vele Lyme-artsen en -behandelaars laat zien dat hele gezinnen besmet kunnen zijn. Er zijn Lyme-artsen die de partners ook standaard behandelen voor Lyme.

Wat ook om de hoek komt kijken is dat de Borrelia-spirocheet familie is van de spirocheet die syfilis kan overbrengen. Dat is de Treponema pallidum.

Syfilis is sexueel overdraagbaar. Daarover bestaat geen discussie. Omdat beide spirocheten zo op elkaar lijken, bestaat de mogelijkheid dat ook Lyme sexueel overdraagbaar is.

De kans op overdracht door een mannelijke Lyme-patiënt lijkt groter te zijn dan bij een vrouwelijke Lyme-patiënt. Sperma dringt via penetratie nu eenmaal dieper door in het lichaam. Dat speelt mee.

Samengevat:

  • Borrelia-spirocheten zijn bij wetenschappelijk onderzoek gevonden in sperma en vaginaal vocht;
  • Wetenschappelijk onderzoek naar de daadwerkelijke overdracht van Lyme via sperma en vaginaal vocht is er niet;
  • Uit de dagelijks praktijk van Lyme-artsen blijkt dat hele gezinnen – en dus ook partners – besmet kunnen zijn;
  • Omdat de Borrelia-spirocheet familie is van de spirocheet die syfilis overbrengt, is seksuele overdraagbaarheid van Lyme een mogelijkheid om serieus te nemen.

Toegegeven: keihard en direct bewijs van seksuele overdraagbaarheid van Lyme is er nog niet.

Bottom-line: de praktijk duidt erop dat seksuele overdraagbaarheid van Lyme een reële mogelijkheid is.

Better safe than sorry: voor mij is dit reden genoeg om mijn cliënten hierover voor te lichten. En ze te adviseren veilig te vrijen als 1 van de partners Lyme heeft.

Als jij dit leest, en dit is voor jou van toepassing, is dit ook mijn advies aan jou. Gebruik bescherming als je vrijt; condooms of beflapjes.

Laat liefst ook uitzoeken of je partner wellicht Lyme heeft. Maar niet elke partner ervaart klachten en wil zich laten onderzoeken. Dat verschilt. Dan blijft mijn advies: veilig vrijen.

Ik neem liever het zekere voor het onzekere. Aan de ene kant Lyme aanpakken en aan de andere kant de mogelijkheid open laten voor herbesmetting via sex, is niet wat je wilt, toch?

Mijn doel was je over dit onderwerp te informeren zodat je zelf een afweging kunt maken. Trek vooral je eigen conclusies. Ik hoop natuurlijk dat je voor de meest veilige optie kiest.

Over de schrijver
Mijn naam is Lia Spaans. Als coach en therapeut help ik mensen bij hun herstel van de ziekte van Lyme.
Rein
Door

Rein

op 04 Jul 2018

Top Lia! Dit is nog te veel onontgonnen gebied, waar men het liever niet over heeft. Zo heb ik een vriend, die na een kuur AB "denkt' van Borreliose & Bartonelliose af te zijn en vrijt onbeschermd met zijn nieuwe vriendin vrijt. Prima natuurlijk die tortelduifjes, maar de vrouw in kwestie heeft soms - voor mij - vreemde symptomen, waar ik het niet over mag hebben en krijg ook van die vriend een stortvloed van boosheid over mij heen, als ik zeg dat hij 'op safe' moet. Dit doet mij pijn, want mijn intentie is integer. De vrouw wil geen contact (meer) met mij. Nou, daar sta je dan . . . .

Lia Spaans
Door

Lia Spaans

op 04 Jul 2018

Niet fijn, zeker omdat je het goed bedoelt. Maar ieder is vrij om zijn of haar eigen keuzes te maken. Informatie geven en andermans keuzes respecteren: dan doe je wat je kunt doen.

Reactie plaatsen