Vergoedingen in 2019

Aan het einde van het jaar is het een veelgestelde vraag van veel cliënten: ‘welke zorgverzekeraars vergoeden je consulten in 2019?’ In dit artikel zet ik ze op een rij en geef ik je tips waar je op kunt letten bij het afsluiten van een aanvullende verzekering.

Welke zorgverzekeraars zijn er in Nederland?

Dit plaatje van Zorgwijzer.nl geeft een goed overzicht van de zorgverzekeraars waar je in 2019 uit kunt kiezen.

vergoedingen

Waar moet je op letten?

Alternatieve geneeswijzen worden vergoed vanuit aanvullende zorgverzekeringen. Niet alle aanvullende zorgverzekeringen dekken alle soorten alternatieve geneeswijzen en behandelaars.

De zorgverzekeraars uit de CZ-groep (CZ, Ohra, Just en Nationale Nederlanden) kiezen er vanaf 2019 voor om niet alle soorten alternatieve geneeswijzen meer te vergoeden. In 2019 krijg je bij de CZ-groep vergoeding voor: acupunctuur, chiropractie, homeopathie, osteopathie, psychosociale behandelingen en natuurgeneeskunde.

Maar LET OP, binnen de laatste groep ‘Natuurgeneeskunde’ vergoeden zij alleen: antroposofische consulten, auriculotherapie (ooracupunctuur), haptonomie, kinesiologie, musculoskeletale geneeskunde, orthomanuele geneeskunde, reflexzonetherapie/voetreflextherapie, manuele therapie E.S en shiatsu.

Er is heel veel geschrapt! Vergoedingen voor orthomoleculaire therapie zijn bijvoorbeeld ook helemaal geschrapt door de CZ-groep.

Dit betekent dat je het beste de kleine lettertjes in de polisvoorwaarden en/of vergoedingenwijzers leest. Kijk bij ‘Alternatieve geneeswijzen’ wat zorgverzekeraars wel en wat ze niet vergoeden.

Naast de behandelwijze is het van belang of je behandelaar is aangesloten bij een beroepsvereniging die erkend wordt door de zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars publiceren lijsten van erkende beroepsverenigingen op hun website. Of je kunt via zgn. ‘Zorgzoekers’ op hun website op behandelaars zoeken. Alleen consulten van deze erkende behandelaars worden vergoed.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden bij alternatieve geneeswijzen alleen consulten van artsen (vaak met een BIG-registratie).

Samenvattend:

  • Het soort geneeswijze maakt uit voor vergoedingen, en
  • Of je behandelaar is aangesloten bij een door je zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging, en bij sommige verzekeraars of hij of zij een arts is of niet.

Welke zorgverzekeraars vergoeden mijn consulten?

Ik ben aangesloten bij beroepsvereniging BATC. Mijn consulten vallen onder ‘Overige Natuurgeneeskunde’ (dat is code 24005).

Aan de hand van de groepen zorgverzekeraars uit het plaatje hierboven, loop ik voor je langs wie mijn consulten wel en wie ze niet vergoeden.

CZ groep en VGZ groep:
– Verzekeraars uit de CZ groep en VGZ groep: NEE, vergoeden mijn consulten niet. In het plaatje bij dit bericht kun je zien welke verzekeraars dat zijn.

Menzis groep:
– Menzis: JA, vergoedt mijn consulten.
– PMA collectief (via Menzis): JA, vergoedt ook.
– Anderzorg (ook uit de Menzis groep): JA, voor bestaande klanten met de duurste aanvullende verzekering tot max. 200 euro per jaar. NEE, voor nieuwe aanvullend verzekerden.
– Hema: NEE, vergoedt geen alternatieve behandelwijzen.

ONVZ groep:
– ONVZ en PNO: JA, vergoeden ook. Zij verbijzonderen niet binnen alternatieve geneeskunde. Dat valt bij hen nog onder 1 noemer wat een voordeel is.
– VvAA (is alleen voor zorgverleners): JA, vergoedt ook.

Binnen de Achmea groep:
– Avero Achmea:JA, vergoedt BATC leden en natuurgeneeskunde
– De Friesland: JA, vergoedt BATC leden en natuurgeneeskunde
– FBTO: JA, maar ze vermelden wel op hun website dat ze de lijst met aangesloten beroepsverenigingen gedurende het jaar kunnen aanpassen
– Interpolis: ONDUIDELIJK, volgens mij geen vergoeding. De website is niet zo duidelijk…
– ProLife: NEE, vergoedt niet
– OZF: JA, onder natuurgeneeskunde en BATC.
– Zilveren Kruis: JA, vergoedt onder natuurgeneeskunde en BATC.

Binnen de ASR groep:
– De Amersfoortse: NEE, vergoedt niet. Beperkt zich bij natuurgeneeskunde tot BIG geregistreerde artsen
– Ditzo: NEE, vergoedt niet. Beperkt zich bij natuurgeneeskunde tot BIG geregistreerde artsen

Binnen de DSW groep:
– DSW: NEE, vergoedt niet. Beperkt zich bij natuurgeneeskunde tot consulten van artsen.
– InTwente: NEE, vergoedt niet. Beperkt zich bij natuurgeneeskunde tot consulten van artsen.
– StadHolland: NEE, vergoedt niet. Beperkt zich bij natuurgeneeskunde tot consulten van artsen.

Binnen de ENO groep:
– Salland: JA, vergoedt wel, vanuit natuurgeneeskunde en BATC lidmaatschap.
– Zorgdirect: JA, vergoedt wel, vanuit natuurgeneeskunde en BATC lidmaatschap.

Zorg en Zekerheid: NEE, vergoedt niet. Beperkt zich bij natuurgeneeskunde tot BIG geregistreerde artsen.

IPTIQ groep:
– Promovendum, Besured (meer voor studenten) en National Academic: ONDUIDELIJK / NEE, ik sta niet vermeld in hun Zorgzoeker. Ik ga er dus vanuit dat zij niet vergoeden.

Wat betekent dit voor jou?

Makkelijker kan ik het helaas niet maken, wel wat overzichtelijker…

Dit is een informatief overzicht waar je ‘formeel’ geen rechten aan kunt ontlenen. Ik heb mijn best gedaan om wat meer overzicht te creëren, met de intentie je op weg te helpen.

Niet alle goedkopere aanvullende zorgverzekeringen vergoeden alternatieve geneeswijzen waaronder natuurgeneeskunde. Ook dat is nog een element om te bekijken.

Hoeveel de zorgverzekeraars vergoeden en wat de tarieven zijn, dat hangt mede af van het type aanvullende verzekering dat je kiest. Dat is iets voor jezelf om uit te zoeken en te vergelijken.

Zorgverzekeringen vergelijken doe je bijvoorbeeld via vergelijkingswebsites als de Zorgkiezer, Zorgwijzer of Independer.

Heb je een bepaalde zorgverzekeraar op het oog en weet je welke behandelaar je nodig hebt in 2019, check voor de zekerheid altijd zelf of consulten van de betreffende behandelaar worden vergoed. Dat doe je door te mailen of te chatten met de klantenservice van de zorgverzekeraar en met de code van de betreffende behandelaar te vragen of zijn of haar consulten vergoed worden. Met een schriftelijke bevestiging sta je het sterkst. Bewaar de mail met reactie van de zorgverzekeraar of de screenshot of het afschrift van de chat.

En: blijf rekenen! Stel: je krijgt per jaar maximaal 400 euro maximaal vergoed aan alternatieve geneeswijzen en je betaalt er 25 euro premie per maand voor. Dat kost 300 euro. Dan levert het je per saldo 100 euro op. Nu bevat een aanvullend pakket meer dan alleen vergoeding van alternatieve geneeswijzen. Wat ik er mee wil zeggen is dat het ook een overweging kan zijn om zelf geld opzij te zetten voor alternatieve geneeswijzen.

Eigenlijk is het te gek voor woorden natuurlijk. Waarom niet gewoon een bepaald jaarbudget voor alternatieve geneeswijzen, met vrije keuze van geneeswijze en behandelaar? Dat zou een hoop gedoe en bureaucratie schelen.

Als je een andere keuze van zorgverzekeraar wilt maken voor 2019, veel succes met het uitzoeken!

Over de schrijver
Mijn naam is Lia Spaans. Als coach en therapeut help ik mensen bij hun herstel van de ziekte van Lyme.
Reactie plaatsen