Waarom is vitamine D bij Lyme niet automatisch een goed idee?
26 juli 2016 

Waarom is vitamine D bij Lyme niet automatisch een goed idee?

Vitamine D is van levensbelang voor ons. Met hulp van de zon maakt je lichaam zelf vitamine D aan.

Veel mensen hebben een vitamine D tekort. Dat komt voornamelijk omdat we onvoldoende buiten komen en de zon in Nederland alleen in de zomermaanden krachtig genoeg is. Daarnaast kunnen bepaalde ziektes of medicijnen een vitamine D tekort veroorzaken.

Klachten als vermoeidheid maar ook (winter-)depressie, spierkrampen en -zwaktes, botproblemen kunnen duiden op een vitamine D tekort.

Aanvullen van vitamine D met supplementen is niet automatisch voor iedereen een goed idee. Als je Lyme hebt, kun je sowieso beter voorzichtig zijn. Ik zal je uitleggen waarom dat zo is.

Een vitamine D tekort, of toch niet?
Op eigen houtje slikken van supplementen is altijd iets om voorzichtig mee te zijn. In het geval van vitamine D is dat het geval als je de ziekte van Lyme hebt.

Waarom is dat? Bij Lyme kan het lijken of je een vitamine D tekort hebt terwijl dat juist niet zo is. Laat me uitleggen hoe dat zit.

Weet wat je meet
Er zijn twee vormen van vitamine D, de actieve vorm van vitamine D en de inactieve vorm van vitamine D:

  • De actieve vorm heet 1,25-di-OH (1,25D);
  • De inactieve vorm heet 25-OH (25D).

Je lever en je nieren zetten de inactieve vorm 25 hydroxy vitamine D (calcidiol) om in de actieve vorm, de 1,25 dihydroxy vitamine D (calcitriol).

In Nederland wordt bij bepaling van je vitamine D gehalte standaard alleen de inactieve vorm 25-OH gemeten. Artsen houden als norm een waarde tussen de 50 – 150 nmol/l aan. Ligt je waarde lager, dan wordt gesteld dat je een tekort hebt aan vitamine D.

Hier kan het misgaan. Een lage 25-OH waarde betekent namelijk niet automatisch dat je actieve vitamine D waarde (1,25D) ook laag is. Alleen de 25-OH als uitgangspunt nemen om te bepalen of je een vitamine D tekort hebt, is niet genoeg. Ook de 1,25-di-OH waarde moet bekeken worden.

De 1,25D waarde mag niet boven de 100 uitkomen. Meer dan 100 is toxisch, met alle gevolgen van dien voor je lichaam. Slik je vitamine D omdat je een lage 25D waarde hebt, dan loop je met het nemen van extra vitamine D de kans dat je een te hoge 1,25D waarde krijgt.

Vermoed je een vitamine D tekort bij jezelf, laat altijd zowel je 25D waarde als je 1,25D waarde bepalen.

Slik niet zomaar vitamine D als je de ziekte van Lyme hebt
Wat kan er gebeuren als je de ziekte van Lyme hebt? De Borrelia bacterie heeft het vermogen om de Vitamine D Receptor (VDR) te ontregelen.

Ontregeling van de Vitamine D Receptor kan leiden tot meer actieve vitamine D in je lichaam omdat het de cel niet in kan. Als je dan extra vitamine D gaat slikken, kan je 1,25D waarde juist te hoog worden. Dat verklaart waarom sommige mensen met Lyme zieker worden als ze vitamine D innemen.

Wees daarom terughoudend met het zomaar slikken van vitamine D bij Lyme. Meten is weten. Zoek deskundige begeleiding.

Alleen vitamine D nemen is niet verstandig
Vitamines, mineralen en sporenelementen werken met elkaar samen in je lichaam. Yvonne van Stigt van Oerslank legt uit hoe dat werkt bij vitamine D:

“Vitamine D beschermt tegen een teveel aan vitamine A in je lichaam. En vitamine A op zijn beurt beschermt weer tegen een teveel aan vitamine D.

Een teveel aan vitamine D verlaagt zonder voldoende vitamine A de hoeveelheid vitamine K in het lichaam.

Een tekort aan vitamine K kan leiden tot aderverkalking, problemen met bloedstolling, nierstenen, osteoporose en dergelijke”.

Zo zie je maar hoe dit allemaal met elkaar samenwerkt. Daarom is het aan te raden nooit zomaar gedurende langere tijd alleen vitamine D te nemen. Laat ook naar vitamine A en vitamine K kijken. Zoek deskundige begeleiding.

Wil je meer over deze wisselwerking weten? Lees dan deze blog van Yvonne van Stigt.

Over de schrijver
Mijn naam is Lia Spaans. Als coach en therapeut help ik mensen bij hun herstel van de ziekte van Lyme.
Rinno Heidstra
Door

Rinno Heidstra

op 26 Aug 2016

Beste Lia, het is een interessante uitspraak. Kun je aangeven waarop je dit artikel baseert?

Lia
Door

Lia

op 22 Oct 2017

'Activation of human monocytes by live Borrelia burgdorferi generates TLR2-dependent and -independent responses which include induction of IFN-beta'. Salazar JC, Duhnam-Ems S, La Vake C, Cruz AR, Moore MW, Caimano MJ, Velez-Climent L, Shupe J, Krueger W, Radolf JD PLoS Pathog5pe1000444 (2009 May)

Ludzer de Boer
Door

Ludzer de Boer

op 31 Jan 2017

Beste Lia iemand tipt me voor jou schrijven over D3, zou je me kunnen aangeven waarop je dit artikel hebt baseert? Alvast bedankt

anoniem
Door

anoniem

op 04 Apr 2017

ik heb misschien lyme en ook vit d tekort, ben net vandaag met vit d begonnen. niet doen dus?

Lia
Door

Lia

op 22 Oct 2017

Dat is iets wat je het beste met je arts of behandelaar kunt bespreken. Wellicht helpt het om het bron artikel dat ik heb genoemd, mee te nemen?

Lia
Door

Lia

op 22 Oct 2017

'Activation of human monocytes by live Borrelia burgdorferi generates TLR2-dependent and -independent responses which include induction of IFN-beta'. Salazar JC, Duhnam-Ems S, La Vake C, Cruz AR, Moore MW, Caimano MJ, Velez-Climent L, Shupe J, Krueger W, Radolf JD PLoS Pathog5pe1000444 (2009 May)

Bernadette Baas
Door

Bernadette Baas

op 03 Feb 2018

bedankt, ik nam inderdaad vit d en voelde al dat ik het niet in moest nemen. Ik weet via Hyacintha dat bioresonantie, wat ik 2-3 jaar heb gedaan, het echter maakt. Sinds ik die behandelingen heb gehad, zijn de klachten inderdaad erger geworden. Hoe zit het met biofotonen therapie? Helpt dat

Bernadette Baas
Door

Bernadette Baas

op 03 Feb 2018

Kan biofotonentherapie helpen?

Lia Spaans
Door

Lia Spaans

op 13 Feb 2018

Hallo Bernadette, dat hangt af van hoe jij op biofotonentherapie reageert (dat is per persoon weer anders) en van de behandelaar en hoe hij of zij biofotonen toepast. Biofotonen kun je ook toepassen zonder de Borrelia aan te vallen. Het beste wat ik je kan adviseren om dat met de behandelaar die je op het oog hebt, vooraf te bespreken.

Lia Spaans
Door

Lia Spaans

op 23 Jun 2018

Het hangt er vanaf, Bernadette: hoe je erop reageert en hoe de biofotonen therapie ingezet wordt. Biofotonen kan ondersteunend gebruikt worden en/of ook om Borrelia & Co aan te vallen. Of je dat wilt, die keuze is aan jou uiteraard.

Reactie plaatsen