Vitamine D is van levensbelang voor ons. Met hulp van de zon maakt je lichaam zelf vitamine D aan.
Veel mensen hebben een vitamine D tekort. Dat komt voornamelijk omdat we onvoldoende buiten komen en de zon in Nederland alleen in de zomermaanden krachtig genoeg is. Daarnaast kunnen bepaalde ziektes of medicijnen een vitamine D tekort veroorzaken.
Klachten als vermoeidheid maar ook (winter-)depressie, spierkrampen en -zwaktes, botproblemen kunnen duiden op een vitamine D tekort.
Aanvullen van vitamine D met supplementen is niet automatisch voor iedereen een goed idee. Als je Lyme hebt, kun je sowieso beter voorzichtig zijn. Ik zal je uitleggen waarom dat zo is.
Een vitamine D tekort, of toch niet?
Op eigen houtje slikken van supplementen is altijd iets om voorzichtig mee te zijn. In het geval van vitamine D is dat het geval als je de ziekte van Lyme hebt.
Waarom is dat? Bij Lyme kan het lijken of je een vitamine D tekort hebt terwijl dat juist niet zo is. Laat me uitleggen hoe dat zit.
Weet wat je meet
Er zijn twee vormen van vitamine D, de actieve vorm van vitamine D en de inactieve vorm van vitamine D:
- De actieve vorm heet 1,25-di-OH (1,25D);
- De inactieve vorm heet 25-OH (25D).
Je lever en je nieren zetten de inactieve vorm 25 hydroxy vitamine D (calcidiol) om in de actieve vorm, de 1,25 dihydroxy vitamine D (calcitriol).
In Nederland wordt bij bepaling van je vitamine D gehalte standaard alleen de inactieve vorm 25-OH gemeten. Artsen houden als norm een waarde tussen de 50 – 150 nmol/l aan. Ligt je waarde lager, dan wordt gesteld dat je een tekort hebt aan vitamine D.
Hier kan het misgaan. Een lage 25-OH waarde betekent namelijk niet automatisch dat je actieve vitamine D waarde (1,25D) ook laag is. Alleen de 25-OH als uitgangspunt nemen om te bepalen of je een vitamine D tekort hebt, is niet genoeg. Ook de 1,25-di-OH waarde moet bekeken worden.
De 1,25D waarde mag niet boven de 100 uitkomen. Meer dan 100 is toxisch, met alle gevolgen van dien voor je lichaam. Slik je vitamine D omdat je een lage 25D waarde hebt, dan loop je met het nemen van extra vitamine D de kans dat je een te hoge 1,25D waarde krijgt.
Vermoed je een vitamine D tekort bij jezelf, laat altijd zowel je 25D waarde als je 1,25D waarde bepalen.
Slik niet zomaar vitamine D als je de ziekte van Lyme hebt
Wat kan er gebeuren als je de ziekte van Lyme hebt? De Borrelia bacterie heeft het vermogen om de Vitamine D Receptor (VDR) te ontregelen.
Ontregeling van de Vitamine D Receptor kan leiden tot meer actieve vitamine D in je lichaam omdat het de cel niet in kan. Als je dan extra vitamine D gaat slikken, kan je 1,25D waarde juist te hoog worden. Dat verklaart waarom sommige mensen met Lyme zieker worden als ze vitamine D innemen.
Wees daarom terughoudend met het zomaar slikken van vitamine D bij Lyme. Meten is weten. Zoek deskundige begeleiding.
Alleen vitamine D nemen is niet verstandig
Vitamines, mineralen en sporenelementen werken met elkaar samen in je lichaam. Yvonne van Stigt van Oerslank legt uit hoe dat werkt bij vitamine D:
“Vitamine D beschermt tegen een teveel aan vitamine A in je lichaam. En vitamine A op zijn beurt beschermt weer tegen een teveel aan vitamine D.
Een teveel aan vitamine D verlaagt zonder voldoende vitamine A de hoeveelheid vitamine K in het lichaam.
Een tekort aan vitamine K kan leiden tot aderverkalking, problemen met bloedstolling, nierstenen, osteoporose en dergelijke”.
Zo zie je maar hoe dit allemaal met elkaar samenwerkt. Daarom is het aan te raden nooit zomaar gedurende langere tijd alleen vitamine D te nemen. Laat ook naar vitamine A en vitamine K kijken. Zoek deskundige begeleiding.
Wil je meer over deze wisselwerking weten? Lees dan deze blog van Yvonne van Stigt.
Rinno Heidstra
op 26 Aug 2016Lia
op 22 Oct 2017Ludzer de Boer
op 31 Jan 2017anoniem
op 04 Apr 2017Lia
op 22 Oct 2017Lia
op 22 Oct 2017Bernadette Baas
op 03 Feb 2018Bernadette Baas
op 03 Feb 2018Lia Spaans
op 13 Feb 2018Lia Spaans
op 23 Jun 2018